KYPO Cyber Range Platform zvítězilo v soutěži Evropské komise pro technologicky vyspělé inovace

Virtuální prostředí pro praktické kyberbezpečnostní vzdělávání z Masarykovy univerzity, KYPO Cyber Range Platform, zvítězilo v 7. ročníku soutěže Inovačního radaru Evropské komise. Odborná porota jej 21. října vyhlásila nejlepším projektem v kategorii Disruptivní technologie. Ta je určena pro technologicky vyspělé inovace, které mají potenciál významně ovlivnit své odvětví.

25. 10. 2021

Bez popisku
  • „Evropská komise si KYPO CRP všimla už dříve a zařadila jej na svůj Inovační radar jako technologicky vyspělou inovaci. Nabídka účasti v soutěži na toto přímo navazovala,“ říká vedoucí KYPO CRP Jakub Čegan a dodává: „Do soutěže jsme se zapojili proto, že chceme zpřístupnit praktické vzdělávání v kyberbezpečnosti skrze KYPO CRP co nejvíce odborníkům. Šlo o možnost, jak platformu více zviditelnit. Těší mě, že se to podařilo.“

Letošní ročník soutěže, která se zaměřuje na projekty financované z evropských programů Horizon 2020 a Horizon Europe, byl otevřený více než dvěma tisícovkám inovací. Z přihlášených projektů odborná porota po několika kolech vybrala 12 finalistů. Ti se s pomocí odborných konzultantů připravovali na finále, které se tento rok konalo online. Účastníci museli v krátkém čase vysvětlit, jaký hlavní problém jejich inovace řeší a jaké jsou další plány na její rozvoj.

  • „KYPO CRP reaguje na vážný problém nedostatku kyberbezpečnostních expertů. Myslím, že na porotu také zapůsobilo to, že naše platforma je open source. Ve zkratce to znamená, že je bez poplatku dostupná všem a vytvořený vzdělávací obsah lze sdílet s komunitou,“ uzavírá Čegan.

Inovace, které v soutěži uspějí, získávají pozornost odborné veřejnosti, médií i investorů. Podle organizátorů tak budou moci jít ve stopách společností jako BioNTech, Skype, TomTom a ARM Holdings, které v začátcích také získaly finanční prostředky EU.

KYPO Cyber Range Platform vzniklo v roce 2013 pod vedením doc. Pavla Čeledy díky silné spolupráci týmů CSIRT-MU z ÚVT MU a CERIT FI MU.​ Vývojový tým KYPO CRP čerpá z dlouhodobých zkušeností s poskytováním kyberbezpečnostních cvičení a výzkumu v této oblasti. V roce 2020 vydala Masarykova univerzita ve spolupráci s evropským projektem CONCORDIA H2020 KYPO CRP jako software s otevřeným zdrojovým kódem, aby podpořila jeho šíření. Platforma poskytuje virtuální a interaktivní technologické prostředí, kde se odborníci na kyberbezpečnost mohou prakticky naučit, jak detekovat a řešit kybernetické útoky.

Masarykova univerzita a kyberbezpečnost – Masarykova univerzita se významně zaměřuje na oblast kyberbezpečnosti. Zabývají se jí nejen odborníci z Fakulty informatiky, ale také právníci z Ústavu práva a technologií na Právnické fakultě či odborníci z fakulty Sociálních studií. Masarykova univerzita má také svůj vlastní certifikovaný kyberbezpečnostní tým CSIRT-MU.

Své kompetence v této oblasti univerzita pravidelně využívá v rozsáhlých výzkumných projektech i při spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost. Mimo jiné se podílí také na spoluorganizaci národních technických cvičení Cyber Czech.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info