Když je kyberbezpečnost zábava. Na FI MU proběhla Letní škola Kybersoutěže

Naučit se nové věci, potkat zajímavé lidi, a hlavně si to užít. Tak lze shrnout očekávání většiny účastníků šestého ročníku Letní školy Kybersoutěže. Ve dnech 3. a 4. srpna probíhal její program na FI MU.

12. 8. 2022

Bez popisku

Téměř dvacet účastníků prožilo dva dny zaměřené na kyberbezpečnostní hry, penetrační testování a také teambuildingové aktivity. Letní škola je odměnou pro finalisty Kybersoutěže a zároveň slouží jako příprava na celoevropské finále, které se uskuteční tento rok ve Vídni.

Odborný program zajistila Laboratoř kyberbezpečnosti FI MU ve spolupráci s dalšími odborníky, včetně Kyberbezpečnostního týmu Masarykovy univerzity CSIRT-MU.
„Vždy usilujeme o to, aby byl program co nejvíce praktický a využíváme k tomu naše vlastní technologie“, říká Jan Vykopal, který přípravy vedl.

Účastníci si program chválili. „Někoho baví řešit sudoku a mě baví řešit kyberbezpečnostní úlohy, které si pro nás organizátoři připravili“, říká Š. Šustek. Zároveň pro ně byla také důležitá možnost získat nominaci do národního týmu.

„Chci být rozhodně ve finále, proto má pro mě letní škola smysl, ale baví mě i ta komunita okolo“ říká J. Gocník. S tím souhlasí také vítěz loňské letní školy Jan Kučera: „Na letní škole je skvělé, že se zde mohu potkat s lidmi, kteří mají stejné zájmy jako já.“
„Obor kyberbezpečnosti je důležitý pro Masarykovu univerzitu i naši společnost, proto se zapojujeme do aktivit jako je Kybersoutěž, je klíčové, abychom do tohoto oboru přivedli co nejvíce talentů“, uzavírá Vykopal.

Kybersoutěž pořádá česká pobočka AFCEA pro studenty od 9 do 25 let. Každý rok se přihlásí tisíce zájemců, do finálového kola se však dostane jen zlomek z nich. Na pořádání Letní školy se pak podílí řada dalších organizací, kromě Masarykovy univerzity se zapojila Univerzita obrany, kde probíhaly první dva dny programu, Střední škola Čichnova, která zajistila studentům ubytování či MŠMT, které akci podpořilo finančně.

 

Uvedená aktivita vznikla díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a
tělovýchovy, dotace na podporu nadaných žáků základních a středních škol
v roce 2022 (projekt č. 0038/7/NAD/2022).


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info